Een tafel op maat laten maken: waar moet je zelf op letten?

Tafels, we maken ze op verschillende manieren en hebben ze in diverse smaken. Op deze pagina vind je zowel informatie als de nodige voorbeelden van beschikbare tafels, die wij geheel naar jouw smaak kunnen aanpassen. Maar waar kun je nou op voorhand al op letten bij het kopen en laten maken van een tafel?

Ruimte & afmeting

Je hebt waarschijnlijk een duidelijk beeld over waar de tafel moet komen te staan. Mocht je daarover twijfelen, laat je dan informeren door een van de kundige werknemers van Tafelsmaak. Onze handige 2D- en 3D-visualisaties vergemakkelijken dit proces, omdat je uitstekend kunt inschatten of de positie, plek en grootte goed is. Wat de positie en ruimte van de tafel betreft is het prettig om ongeveer een meter ruimte te hebben om de tafel heen. Houd hiermee rekening met voldoende doorloopruimte en stoelen die – zeker als ze enige diepte en grootte hebben – makkelijk en ver genoeg naar achteren geschoven kunnen worden. Minder ruimte beschikbaar? Ook dan vinden we een oplossing, bijvoorbeeld door voor een middenpoot of een bankje te kiezen.

Zitplaatsen & tafelblad

Op basis van de afmeting van de gekozen tafel is er doorgaans weinig speelruimte als het gaat om het aantal passende zitplaatsen. Hoeveel mensen passen rondom de (meest voorkomende) rechthoekige tafel? Hieronder een handig overzicht. Twijfel je over de grootte? Dan is een uitschuifbare tafel een optie! 

Afmeting rechthoekige tafel in cm Aantal personen
80 x 80  2 personen
120 x 80  4 personen
140 x 90  4 personen
160 x 90  4 tot 6 personen
180 x 90  6 tot 8 personen
200 x 100  8 personen
220 x 100  8 tot 10 personen

Een andere optie is het laten maken van een tafel met een rond (of ovaal) blad. Ideaal als je wat minder ruimte en/of een klein(er) gezin hebt. Qua afmeting is de diameter van het blad doorslaggevend. Een rond tafelblad varieert doorgaans van 100 centimeter voor 2 à 3 personen tot 180 centimeter voor 9 à 10 personen. Het aantal personen is tevens afhankelijk van de grootte van de stoelen, waarbij de breedte en de eventuele aanwezigheid van een armleuning het verschil maken. Tafelsmaak kan hierin uitstekend adviseren, wederom bijgestaan door onze 2D- en 3D-visualisaties.

Stoelgrootte & -breedte

Zoals genoemd is de grootte, breedte en een eventuele armleuning doorslaggevend voor de hoeveelheid stoelen (en personen) aan tafel. Maar hoeveel ruimte is nodig tussen de stoelen en de tafel? Idealiter heb je 70 centimeter ruimte als je aan tafel zit. Het is van belang dat het formaat van de eetkamerstoel niet de ruimte aan tafel bepaalt, met het risico dat je (te) dicht op elkaar zit. Op voorhand kun je alvast nadenken over de breedte van de te plaatsen stoelen. Bij een stoel met een zitvlak van 40 centimeter moet je links en rechts 15 centimeter extra rekenen (en dus 30 centimeter ruimte tussen de stoel(en)). Als je een stoel van 60 centimeter prefereert, zorg dan voor vijf centimeter ruimte aan beide kanten.

Onderstel

Een traditionele poot, een U-poot, X-poot, V-poot, A-poot, matrixpoot of wangpoot: de keuze voor een onderstel is aanzienlijk. Het type onderstel is belangrijk voor de uitstraling van de eettafel en de ruimte eromheen. Een stalen of metalen onderstel kunnen wij in verschillende kleuren leveren. Een voordeel van metaal is dat het makkelijker is toe te passen binnen het interieur in vergelijking met een houten onderstel. Hout op hout kan, maar vraagt enige voorzichtigheid in de vereniging van houtsoort en -kleur. Stel jezelf van tevoren enkele vragen. Waar houd je van? Welke stijl of stijlen vind je mooi? En welke combinatie van kleuren en materialen passen bij jou en je interieur? 

Onderhoud

Coaten, oliën en lakken, bij Tafelsmaak zorgen we continu voor een hoogwaardige, zorgvuldige en duurzame afwerking van onze tafels. Eenmaal afgeleverd is het aan de klant om voor een gedegen onderhoud te zorgen. Bij Tafelsmaak geven we hier uiteraard advies over. We kunnen de beste en meest geschikte middelen aanbevelen. Ook denken we graag mee over welke afwerking het meest geschikt is in combinatie met de belasting en mate van gebruik. Wordt er aan de tafel gewerkt, wordt eraan gegeten en gedronken, wordt de tafel vaak gebruikt door kinderen? De keuze voor bijvoorbeeld een gelakte of geoliede tafel kan hierin meewegen.

Conclusie: je kan al heel veel zelf ter voorbereiding

Zoals je kunt lezen kun je zelf al veel doen richting het (op maat) laten maken van een prachtige tafels. Vele klanten uit alle delen van het land gingen jou voor. Van Limburg tot Zeeland tot en met de polders en Wadden: Tafelsmaak komt overal! Snel en simpel een afspraak maken? Neem dan direct contact met ons op of bekijk onze handgemaakte eettafels, salontafels, bijzettafels of bartafels.