Een houten tafel onderhouden, hoe werkt dat?

Yes, je bent blij! Sinds kort staat de perfecte houten tafel in jouw woning, kantoor of tuin. Gebruikerssporen zijn niet te voorkomen, maar hoe beperk je deze zoveel mogelijk? En hoe ga je om met krasjes, kringen, vette vingerafdrukken en strepen van een pen of potlood? In dit blog leggen we uit hoe Tafelsmaak te werk gaat qua bescherming met olie én lak, en geven we tips in wat jij kan doen om ervoor te zorgen dat je tafel lang mooi blijft.

Tafels met lak

Massief hout krijgt een harde beschermlaag bij het gebruik van lak. Bij Tafelsmaak gebruiken we een transparante lak in de varianten matte lak, zijdeglans en hoogglans. De hoogglans-lak is het meest gevoelig voor krassen. Bij het gebruik van lak wordt er zoals genoemd een beschermende laag aangebracht, met als voordeel dat het hout een moderne uitstraling krijgt. De laklaag is dusdanig hard dat vuil er niet doorheen komt en bijvoorbeeld wijn, kruiden of strepen van een viltstift (op waterbasis) erop blijven liggen. 

Afnemen met een vochtige doek volstaat. Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik raden wij aan om de tafel te behandelen met de conditioner van Rigostep Skylt. Spuit het middel op de tafel, laat het even intrekken en veeg alles erna schoon met een lichtvochtige doek. Een katoenen doek is voldoende. Kies overigens altijd voor een gebruiksklare reinigingsoplossing en gebruik nooit agressieve of schurende (schoonmaak)middelen.

Tip: wees de eerste periode voorzichtig met het schoonmaken en onderhouden van een nieuwe tafel. Lak heeft namelijk twee weken nodig om helemaal uit te harden.

Tafels met olie én lak

Negen van de tien tafels die door Tafelsmaak worden gemaakt, behandelen we volgens onze unieke combinatie van twee systemen. Ten eerste gebruiken we 3-componenten olie voor intensivering van het lijnenspel en het op kleur brengen, om het blad erna te completeren met een transparante 2-componenten lak. Deze combinatie zorgt voor een optimale bescherming, met behoud van de natuurlijke look.

De werkwijze van Tafelsmaak

  • Behandeling met een 3-componenten olie, met keuze uit een breed scala aan kleuren, denk aan wit, zwart en diverse grijstinten en natuurlijke houtkleuren;
  • Bij Tafelsmaak kunnen wij jou(w kleur) laten kiezen door aan de onderkant van het blad verschillende testvlakken uit te zetten. Zo kom je tot een overtuigende keuze;
  • Keuze gemaakt? Dan maken we de tafel af dankzij de 2-componenten lak van Skylt. Deze lak gaat over de olie heen en geeft het massieve hout een harde beschermlaag. 

Olie legt in tegenstelling tot lak geen laag over het hout, zodat het houtgevoel heel natuurlijk blijft. De olie trekt in het hout en vult de poriën, waardoor elementen als vocht en vuil door de afstotende werking van de olie niet in het hout trekken.

Beschadigingen

Last van een vlek of kring? Een föhn of strijkijzer kan uitkomst brengen. Leg een droge handdoek op tafel en ga met een föhn over de plek waar de vlekken en/of kringen zich bevinden. Ditzelfde proces is mogelijk met een strijkijzer. Laat het ijzer goed warm worden en strijk er een aantal seconden mee over de handdoek. De hitte van een föhn of strijkijzer zorgt ervoor dat de beschadigingen uit het blad trekken.

Tip: wil je je tafel(blad) renoveren en weer als nieuw maken? Dit kan door het blad (licht) te schuren en in de lak te zetten. Waag je je liever niet aan een dergelijke klus? Dan komt Tafelsmaak om de hoek kijken. Wij zijn specialist op dit gebied.

Voorkomen is beter dan genezen

De behandeling die Tafelsmaak aan elke tafel geeft, zorgt ervoor dat je bij het gebruik ervan met zo weinig mogelijk zaken rekening hoeft te houden. Een placemat gebruiken onder etensborden of als kinderen tekenen of knutselen aan tafel is eigenlijk niet nodig. Een onderzetter kan altijd. Los daarvan: oogt de tafel schoon? Wees je ervan bewust dat ook niet zichtbaar vuil in de tafel kan trekken. Om dit te voorkomen raden we aan om de tafel regelmatig af te nemen met een vochtig doekje. De doek kan gecombineerd worden met de conditioner van Skylt. Je kunt ook kiezen voor de kant-en-klare spray & wipe van Skylt. Zo krijgt vuil geen kans.

Wil je meer weten over onze houtsoorten, producten, middelen en kleuren? Klik dan hier. Heb je vragen over het onderhoud van een door ons geleverde tafel of wil je weten met onderhoudsproduct het meest geschikt is? Neem contact met ons op en we helpen jou zo snel mogelijk!