Hoe kies je de perfecte eettafel?

De perfecte eettafel

Een goede eettafel past bij uw stijl én bij uw activiteiten. Daarom is het praktisch om rekening te houden met een aantal zaken. Hoe groot moet de eettafel bijvoorbeeld zijn, en welke afmeting kiest u voor de stoelen? Wij delen een paar praktische tips, zodat u gericht kunt zoeken. Het sfeeraspect is natuurlijk ook belangrijk: hoe kleedt u de eethoek aan? Met onze suggesties wordt uw eettafel de ideale plek voor het ontbijt, het avondeten en uw laptop of krant.

Welke vorm eettafel past bij uw huis?

Het uitkiezen van een eettafel begint bij de vorm. Daarbij is het natuurlijk belangrijk wat u mooi vindt, maar ook wat er bij uw huis en leefstijl past. De volgende eettafel vormen worden het meest verkocht:

 • Rechthoekig
 • Vierkant
 • Rond
 • Ovaal

Elke vorm eettafel heeft zijn eigen voor – en nadelen! Hieronder leest u ze in het kort.

Rechthoekige eettafel

De rechthoekige eettafel is de meest gekozen tafel. Hij is groot en biedt de meeste ruimte. Daar staat tegenover dat hij ook de meeste ruimte in beslag neemt. Voor een kleine ruimte kan deze vorm minder geschikt zijn. Benieuwd hoeveel mensen aan een rechthoekige eettafel kunnen zitten?

Afmetingen rechthoekige tafelAantal personen
Tafel van 140 x 80 cm4 personen
Tafel van 180 x 90 cm4 personen
Tafel van 200 x 95 cm4 personen
Tafel van 220 x 95 cm6 personen
Tafel van 260 x 100 cm6 personen
Tafel van 280 x 100 cm8 personen

Vierkante eettafel

De vierkante eettafel wordt vaak gezien als knus: u zit aan deze tafel wat dichter bij elkaar. Ideaal voor een goed gesprek, voor een spel of voor een puzzel. Daarbij neemt een vierkante eettafel minder ruimte in beslag dan de rechthoekige eettafel.

Afmetingen vierkante tafelAantal personen
Tafel van 80 x 80 cm2 personen
Tafel van 100 x 100 cm4 personen
Tafel van 140 x 140 cm6 personen
Tafel van 160 x 160 cm8 personen

Ronde eettafel

Schuif maar aan! Een ronde eettafel heeft een speelse, vriendelijke uitstraling door zijn vorm. Daarbij zit iedereen in een gelijke positie ten opzichte van elkaar, waardoor oogcontact makkelijker is. De ronde tafel neemt minder ruimte in beslag dan de rechthoekige tafel.

Een punt waar u rekening mee moet houden, is dat er aan een ronde eettafel minder mensen kunnen zitten dan aan de rechthoekige tafel.

Afmetingen ronde eettafelAantal personen
Diameter van 60 cm2 personen
Diameter van 90 cm4 personen
Diameter van 120 cm6 personen

Ovale eettafel

Speels, eigenzinnig en verrassend handig: dat is de ovale eettafel! Net als bij de ronde eettafel is het gemakkelijk om elkaar aan te kijken. Aan de ovale eettafel heeft u daarbij iets meer zitplaatsen. De ontbrekende hoeken zorgen ook bij deze eettafel ervoor dat hij veilig is voor kleine kinderen. Een nadeel van de ovale eettafel is dat u hem niet tegen de muur aan kunt zetten.

Afmetingen van uw eettafel bepalen

Na het uitkiezen van de vorm, is het belangrijk om de afmeting van uw eettafel te bepalen. Iedereen in huis moet immers aan kunnen schuiven. Daarnaast moet u goed om de tafel heen kunnen lopen. Het is daarom slim om vooraf in uw huis op te meten hoe groot uw toekomstige eettafel maximaal mag zijn. Voor voldoende loopruimte staat de tafel minimaal 110 cm van de muur af.

Hoogte van de eettafel

Qua hoogte geldt voor eettafels dat de ideale hoogte 74 à 79 cm is. Een hoogte van 74 cm is prima voor een huishouden zonder heel lange mensen. Bent u wat langer, dan is een hoogte van 78-79 cm comfortabeler.

Afmetingen van de stoelen bepalen

De hoogte van de ideale eettafel is 74-79 cm. Stoelen zijn gemiddeld 44 centimeter hoog. Bent u lang, of zit u graag wat hoger? Kiest u dan voor een iets hoger model. Als u een eettafelstoel met armleuningen op het oog heeft, is het belangrijk dat de leuningen onder de tafel passen. Idealiter is er een speling van 2 cm, zodat u de leuningen ook kunt gebruiken.

Opfleuren van uw eethoek

Ruimte is belangrijk in uw eethoek: iedereen moet er comfortabel kunnen zitten en bewegen. Toch kunt u van uw eethoek een bijzondere plek maken. Denkt u bijvoorbeeld aan:

 • Eén of twee wanden van een stoere, ruwe muur.
 • Opvallend behang
 • Een kleed onder uw eettafel
 • Een rek voor kranten en/of magazines aan de muur
 • Speels effect creëren door verschillende eettafelstoelen neer te zetten (let hierbij wel op de juiste hoogte)

Een kleed onder uw eettafel heeft ook een praktisch aspect: het schuiven van de stoelen maakt geen geluid meer.

Verlichting boven uw eettafel

Verlichting boven de eettafel zet het eten letterlijk en figuurlijk in de spotlights. Daarnaast is het natuurlijk een oplossing voor donkere dagen. Bij een lamp boven uw eettafel is het volgende belangrijk:

 • De ideale hoogte voor een lamp boven uw eettafel is 60 tot 70 boven het tafelblad. Tussen het tafelblad en de onderkant van de lamp zit dus minimaal 60-70 cm.
 • Kies in een minder grote ruimte voor lichtgekleurde of glazen lampen.
 • Voor harmonie heeft de lamp dezelfde vorm als de tafel.
 • Kies niet voor felle lampen: dit is niet comfortabel.

Wil u graag sfeer kunnen creëren in de eethoek? Dan is dimbare verlichting een mooie optie. Het grote voordeel daarvan is dat u de verlichting precies aan kunt passen aan de gelegenheid en het licht van buiten.

Decoratie op tafel

Decoratie op uw eettafel geeft sfeer en maakt u eethoek persoonlijk. Hierbij geldt wel: ‘less is more’, omdat u de tafel zonder veel moeite moet kunnen gebruiken. Om deze reden raden we u aan om de decoratie zoveel mogelijk bij elkaar op het tafelblad te zetten. Aankleding voor uw eettafel kan bijvoorbeeld zijn:

 • een vaas
 • kaarsen
 • een mand met magazines

Staat u eettafel in een wat kleinere ruimte of is hij niet zo groot? Kies dan voor decoratie van glas of metaal. Dit geeft een ruimtelijk effect. Let er tot slot op dat uw decoratie op tafel past bij de tafel zelf, de eetkamerstoelen en eventueel uw (geverfde) muren.

Geef een reactie