Boomstamtafels: van hype naar blijvende blikvanger

Tien tot vijftien jaar geleden zag je de boomstamtafel nog vrijwel nergens, maar dat is inmiddels wel anders. Van hype naar trend. Van nieuw fenomeen naar bekend gezicht. Tafelsmaak heeft door de jaren heen al heel wat boomstammen verwerkt, onder meer bijgestaan door de populariteit van de industriële look.

Uitstraling

Eerdergenoemde industriële look gaat uitstekend samen met stevige materialen als beton, metaal en hout. Woningbezitters vallen voor de bijzondere uitstraling van deze stijl. Met pure en rauwe meubels en materialen die een verhaal vertellen en historie ademen. Denk aan vintage stellingkasten, oude werkbanken en ferme boomstamtafels.

De boomstamtafel past overigens ook prima in andere interieurstijlen, zoals omgevingen waarin groen en natuurlijk wonen centraal staan. Of in nieuwbouwhuizen, waarin een organische boomstamtafel mooi samengaat met de vele rechte lijnen. Organisch (ofwel, een design wat niet perfect is afgelijnd) en imperfectie gaan als het ware hand en hand, aangezien de rechtlijnigheid ermee wordt doorbroken.

We zien veelal ronde vormen, van ovale randen tot boomstamranden; geïnspireerd op de natuur. De trend is vaak een zoektocht naar rust en balans, zowel qua vorm als kleur. Hoe dan ook, een typisch kenmerk van de boomstamtafel is dat hij stoer en robuust is. Bij Tafelsmaak verkrijgbaar in diverse afmetingen, van omvangrijke eet- of vergadertafel tot bijzettafel. 

Bewerkingen

Een duidelijk herkenbare boom als blikvanger in je interieur, wie wil dat nou niet? Het maken van het blad is een uniek proces. De onbewerkte zaagplanken worden gedroogd naar een maximaal vochtpercentage van tien procent.

We maken de panelen schoon, snijden het hout hartvrij en schaven de panelen zowel haaks als op gelijke dikte. De verschillende panelen worden van ingefreesde deuvels voorzien, wat zorgt voor een kwalitatieve en sterke verlijming. De verschillende panelen worden vervolgens naadloos en gespiegeld met de tussenliggende deuvels verlijmd.

Werking van hout is niet te voorkomen, maar bij Tafelsmaak zorgen we steevast voor de meest optimale voorwaarden. We bewerken de boomstamrand met een frees, schuren alles met de hand en werken noesten of gebreken weg met transparante epoxy.

Zo blijft de natuurlijke uitstraling van het hout behouden en worden de noesten op subtiele wijze geaccentueerd. 

Voorbeelden

Het verlijmingsproces beperkt de houtwerking, omdat het hout minimaal de kans krijgt om te krimpen of te zwellen bij verschillen in temperatuur en/of luchtvochtigheid. Massief hout moet worden behandeld om de lange levensduur te verzekeren. Onbehandeld hout is gevoelig voor vocht, viezigheid en temperatuurverschillen.

Wij adviseren behandeling van het blad met 3-componenten olie en lak. In onze werkplaats of via foto’s kunnen we jou op de onderkant van het blad voorgeselecteerde kleuren laten zien. Zo komen we samen tot de beste keuze.

Onze olie en lak zijn dusdanig slijtvast en beschermend dat de tafel klaar is voor intensief gebruik. Liever een boomstamrand met een grillig verloop? Of juist wat subtieler en ‘net’ van het rechte af?

Wij denken en bewegen graag mee. De opties zijn eindeloos. Met plezier maken wij jouw smaak.

Stalen of houten frame

Zowel een stalen als houten onderstel past prima bij een boomstamtafel. Zo kun je bij Tafelsmaak kiezen voor originele houten tafelpoten, wat voor een uniform karakter zorgt. In de meeste gevallen kiest de klant niettemin voor een stalen frame. Dit zorgt voor een duidelijk contrast, wat vrijwel elke interieurstijl ten goede komt. Een sierlijke of meer klassieke uitvoering van het stalen frame is ook toe te passen in een meer landelijk of traditioneel georiënteerd interieur. Wil je op voorhand graag verschillende opties bekijken, laat je dan door ons adviseren.

Wij maken gebruik van onder meer 2D- en 3D-visualisaties, waardoor je altijd een duidelijk beeld hebt van hoe de tafel eruit ziet in een woning, (kantoor)pand of tuin.

Langdurig proces

De juiste boom en daarmee de juiste boomsoort verwerken tot een (boomstam)tafel op maat is een nauwkeurig en langdurig proces waar veel bij komt kijken. De bomen die wij gebruiken zijn altijd (!) afkomstig uit goed beheerde bosgedeelten in Europa.

Het gaat om een verantwoorde boskap met een zogeheten FSC-keurmerk. Het FSC-programma zorgt voor wereldwijd behoud van onze bossen aan de hand van verantwoord bosbeheer.  

Na inkoop van de stammen start het droogproces, waarbij de boomstam lange tijd winddroog ligt. Erna wordt de stam in de lengte verwerkt en worden alle delen los van elkaar gedroogd in conventionele droogkamers, tot een vochtpercentage van zo’n tien procent.

Voordat het hout klaar is om verwerkt en bewerkt te worden is er dus al wat tijd overheen gegaan, nog los van het zorgvuldige proces erna waarin jouw droomtafel door ons wordt gemaakt.

Onze boomstamtafels

De natuurlijk uitstraling van onze boomstamtafels is een prettig gevolg van het verwerken van onbewerkt hout uit één en dezelfde stam. De kleur- en structuurverschillen zijn hierdoor minimaal. Voor welke tafel of stam je ook kiest, bij Tafelsmaak werken we louter met hoogwaardige houtsoorten.

De meeste vraag vanuit de klant gaat uit naar een blad van Europees eikenhout. Geliefd om de grove vlammen en zogeheten spiegels. Hard en duurzaam, denk alleen al aan de schepen die er vroeger mee werden gebouwd. Waar je ook voor kiest, wij selecteren alleen hout van A-kwaliteit. 

Kortgezegd staan onze boomstamtafels voor:

  • De allerhoogste kwaliteit
  • Natuurlijke massieve materialen
  • Innovatieve producten
  • Duurzaamheid
  • Maatwerk
  • Topkwaliteit hout
  • Het beste advies
  • Een transparant proces
  • Jouw droomtafel

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Via onze contactpagina is een afspraak zo gemaakt!