Een houten tafel renoveren, hoe werkt dat?

Tafels zijn meer dan gewoon meubelstukken. Ze vormen het centrale punt in je eetkamer, je kantoor of zelfs je tuin. Maar na verloop van tijd kunnen zelfs de meest geliefde houten tafels tekenen van slijtage gaan vertonen. Krassen, vlekken, een verbleekte uitstraling – het hoort er allemaal bij. Maar wat als we je vertellen dat er een oplossing is om je oude, versleten tafel weer tot leven te brengen? Bij Tafelsmaak zijn we bedreven als het gaat om het opknappen van tafels. Laten we samen de wereld van tafelrenovatie verkennen. 

Waarom zou jij je tafel renoveren?

Je vraagt je misschien af waarom je de moeite zou nemen om een oude tafel op te knappen in plaats van gewoon een nieuwe te kopen. Nou, er zijn verschillende goede redenen om voor tafelrenovatie te kiezen:

 • Kostenbesparing: tafelrenovatie is over het algemeen veel goedkoper dan het kopen van een nieuwe tafel van vergelijkbare kwaliteit.
 • Duurzaamheid: door je oude tafel nieuw leven in te blazen, draag je bij aan een circulaire economie en verminder je de behoefte aan nieuwe grondstoffen en productie.
 • Unieke uitstraling: oude tafels hebben vaak karakter en een verhaal. Door ze op te knappen, behoud je die unieke uitstraling en kun je zelfs een persoonlijke touch toevoegen.
 • Sentimentele waarde: als je gehecht bent aan je tafel, is renoveren de ideale manier om hem te behouden.

Hoe ziet ons proces eruit?

Negen van de tien tafels die door Tafelsmaak worden gemaakt, behandelen we volgens onze unieke combinatie van twee systemen. Ten eerste gebruiken we 3-componenten olie voor intensivering van het lijnenspel en het op kleur brengen, om het blad erna te completeren met een transparante 2-componenten lak. Deze combinatie zorgt voor een optimale bescherming, met behoud van de natuurlijke look.

De werkwijze van Tafelsmaak

Nu je de voordelen kent, laten we eens kijken hoe het proces van tafelrenovatie bij Tafelsmaak eruitziet:

  1. Inspectie: onze deskundige tafelspecialist begint met een grondige inspectie van je tafel. We beoordelen de huidige staat en overleggen met jou over je wensen.
  2. Oude behandeling verwijderen: als de tafel al eerder is behandeld, verwijderen we eerst alle oude lagen lak, olie of verf. Dit zorgt voor een schone lei.
  3. Schuren: het hout wordt zorgvuldig geschuurd om eventuele beschadigingen te verwijderen en de textuur te verbeteren.
  4. Kleurkeuze: dit is het leuke gedeelte! We laten je kiezen uit een breed scala aan kleuropties om je tafel een geheel nieuwe look te geven, zoals bijvoorbeeld het eiken tafel zwart beitsen.
  5. Oliebehandeling: we gebruiken een hoogwaardige 3-componenten olie om de natuurlijke schoonheid van het hout te benadrukken en te beschermen.
  6. Laklaag: een transparante 2-componenten laklaag wordt aangebracht om de tafel extra duurzaamheid te geven, wat essentieel is bij het eiken tafel lakken.
  7. Optimale afwerking: na deze stappen is je tafel weer als nieuw. Hij is beschermd tegen vlekken, krassen en slijtage en straalt als nooit tevoren.

Verschillende opties voor tafelbehandeling

Bij Tafelsmaak bieden we verschillende behandelingsopties om aan al je wensen te voldoen:

 • Donker eiken tafel opknappen: als je wilt dat je eiken tafel er donkerder uitziet, kunnen we je helpen bij het donker eiken tafel opknappen met onze kleurolie en lak.
 • Eiken tafel behandelen tegen vlekken: onze behandeling met hoogwaardige olie en lak zorgt ervoor dat je tafel beschermd is tegen vlekken en gemakkelijk schoon te maken is.
 • Eiken tafel zwart maken: wil je een trendy zwarte eiken tafel? Wij kunnen je eiken tafel zwart maken en ervoor zorgen dat hij er als nieuw uitziet.
 • Eiken tafel vergrijzen: als je de natuurlijke vergrijsde uitstraling wilt bereiken, kunnen we je helpen bij het eiken tafel vergrijzen.

Jouw tafel verdient aandacht

Of je nu een verwaarloosde tafel hebt die wat liefde nodig heeft, je tafel een nieuwe kleur wilt geven, of je gewoon wat krassen en beschadigingen wilt wegwerken, bij Tafelsmaak ben je aan het juiste adres. Wij zijn de liefhebbers die je tafel weer tot leven kunnen brengen met passie, vakmanschap en een vleugje magie.

Dus waarom een nieuwe tafel kopen als je de oude kunt opknappen en hem nog vele jaren kunt koesteren?

Wil je meer weten over onze houtsoorten, producten, middelen en kleuren? Klik dan hier. Heb je vragen over het onderhoud van een door ons geleverde tafel of wil je weten met onderhoudsproduct het meest geschikt is? Neem contact met ons op en we helpen jou zo snel mogelijk!

Bekijk ook